Het ontwikkelen van film Q&A

Je hebt je film vol geschoten en nu….
Het eerste wat moet gebeuren is het ontwikkelen van je film. Hierdoor worden de beelden op je film zichtbaar en kan deze daarna gescand en eventueel geprint worden.

Bij ons heb je drie opties.

Optie 1,
Hierbij wordt je film ontwikkeld. Je krijgt dan alleen de negatieven retour.

Optie 2,
Bij deze optie wordt de film ook ontwikkeld, maar daarna ook gescand. Er zijn verschillende scan opties, waarbij de “klein” scan de laagste is en voldoende is om online te delen op social media, of later af te drukken op maximaal 20x30cm. Hoe groter er wordt gescand, hoe meer kwaliteit het beeld gaat krijgen en waarbij er ook meer bewerkt kan worden (denk aan andere uitsnedes maken). Ook kunnen de hogere scans op een groter formaat geprint worden.
De scans ontvang je via Wetransfer.

Optie 3,
Wilt u de foto’s ook afgedrukt hebben, stuur de fotos die u wil dan via Wetransfer naar ons terug. Als u dat snel aangeeft, dan kunnen wij, indien het opgestuurd moet worden, dit tegelijk met de negatieven doen en zullen er geen extra verzendkosten bij komen.
De prijs van de afdrukken worden later met je gecommuniceerd omdat we vooraf niet weten hoeveel beelden jij afgedrukt wil hebben.
Hierdoor is de afdruk prijs dus variabel.

Wat voor film heb ik eigenlijk…?
Er zijn verschillende soorten fotorolletjes/films. De meest gangbare is de kleinbeeld film (135 film). Naast de kleinbeeld heb je ook de middenformaat film (120 film).
Ook 110 film en APS film kan bij ons ontwikkeld worden.

Gelukkig staat er op vrijwel elke film, wat het voor film is.

Daarnaast heb je nog kleuren, zwart/wit en dia fotorolletjes. Kleurenfilm wordt vaak op de rolletjes aangegeven met de code C41. Op dia film staat E6 en op zwart wit staat heel simpel “zwart/wit of black & white”.

Ontwikkelen jullie ook wegwerp camera’s?
Jazeker! Er zijn verschillende wegwerpcamera’s op de markt, de meeste camera’s hebben een kleuren rolletje er in zitten, maar er zijn er ook een aantal die een zwart wit film hebben. Dit staat dan ook op de camera.

Hoe komt mijn film bij jullie?
Om jouw film bij ons te krijgen zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan langskomen, je kunt deze in een dichte enveloppe, voorzien van naam en ordernummer bij ons door de brievenbus gooien. Of, je verstuurd ze in een goede stevige enveloppe naar ons toe (vergeet niet een briefje erbij te voegen met uw naam en ordernummer). Met welke post-bezorgdienst je dat wil doen is geheel aan jou. De kosten hiervoor zijn ook voor jezelf.

Wanneer weet ik of mijn film bij jullie binnen is?
Zodra de film bij ons binnen is krijg je daar een berichtje van.

Hoe krijg ik mijn negatieven weer terug?
Bij het afronden van de bestelling kun je aangeven hoe je de bestelling wilt ontvangen. Je kan kiezen voor brievenbuspost, pakketpost of ophalen in de winkel.
*Voor het eventueel zoek raken van fotorolletjes/negatieven bij de post, zijn wij echter niet aansprakelijk.

Hoelang worden mijn negatieven bewaard?
Negatieven die niet teruggestuurd worden, blijven bij ons 1 maand liggen, daarna worden ze weggegooid. Mocht je geen tijd hebben, ziek zijn, of zijn verhuisd en je negatieven niet op tijd kunnen komen halen, laat ons dat dan binnen die maand even weten, dan zoeken we naar een oplossing.

Wat zijn de levertijden?
De levertijden zijn geheel afhankelijk van het type film wat wordt ingeleverd. Ook zijn wij in sommige gevallen afhankelijk van de levering van de film.
Hou rekening met ongeveer 1 a 2 weken.

Soms kan het door extreme drukte of aparte/bijzondere film ontwikkel verzoeken iets langer dan normaal duren voordat je film is ontwikkeld.

Wat is pushen en pullen?
Bij pushen en pullen heeft de fotograaf de iso waarde van zijn camera anders ingesteld dan dat er op het filmrolletje staat (dit heet box-speed). Voorbeeld: Je hebt een film van 400 iso maar je camera heb je ingesteld op 800 iso. Dan moet dit rolletje 1 stop gepushed worden. Had je je camera op 1600 iso staan, dan zijn dat dus 2 stops. Pullen werkt net andersom. Stel je hebt een 200 iso rolletje, maar je hebt je camera nu ingesteld op 100 iso, dan moet het rolletje 1 stop worden gepulled, en 2 stops als de camera op 50 is ingesteld.

Bij pushen wordt vaak het contrast wat heftiger en krijgen de beelden wat meer korrel, bij pullen wordt het beeld wat vlakker en wordt de korrel minder.

Ga je fotograferen bij donkere omstandigheden, en je hebt alleen een 200 iso film, stel dan gerust de camera op 800 in, maar vergeet dan niet bij het ontwikkelen dit aan te geven (2 stops pushen).

Let op bij het veranderen van je iso waarde op je camera dat je voor het hele rolletje de iso op deze waarde laat staan.

Wat voor bestanden krijg ik als ze worden gescand?
Wij scannen met de Fujifilm Frontier SP3000.
Deze scanner maakt hoge kwaliteits jpeg bestanden in SRGB.

Wat kan bij ons helaas niet.
-110 film kunnen wij helaas niet scannen en printen
-Zwart wit dia film kunnen wij niet ontwikkelen
-Film met een remjet laag kunnen wij niet ontwikkelen (ECN2 proces)

Tagged , , , ,
Uitverkocht We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.